Zuivelboerderij Baliehof uit Jabbeke

We zijn amper tweemaal in hun winkel geweest en nu al hebben wij veel te danken aan zuivelboerderij Baliehof uit Zerkegem. Meer dan ze bij het Baliehof waarschijnlijk zelf weten.
Foto boven: Familiebedrijf Baliehof zal zich niet snel de kaas van het brood laten eten. © Jurgen De Witte, Lekkervanbijons.be.
Want onze huisgemaakte notengranola profiteert optimaal van zijn yoghurtcompagnon uit Zerkegem om zich tot één van de sterren van ons menu te kunnen uitroepen. En onze croque monsieur heeft zijn schellen belegen kaas nodig om toch die diepere smakelijkheid te bereiken. En wat dan te zeggen van onze eigenste kaasplank!
Het Baliehof is een familiebedrijf, voorstander van korte keten en tegelijk ook leverancier voor onder andere Cru (vier delicatessenwinkels van de Colruytgroep), Aveve en Carrefour.
Hun concept is even simpel als geniaal: met de melk van hun koeien zelf kaas en zuivelproducten maken. Het Noencafé haalt er zijn kazen, choco, roomijs en yoghurt, maar dat is slechts een klein deel van hun totale aanbod. Waarom komt niet elke melkboer op dat idee? “Het gebeurt nog eens dat wij horen dat wij makkelijk geld verdienen ‘met een beetje kaas te verkopen’. Er komt echter veel meer bij kijken”, liet Luc Callemeyn in januari 2023 optekenen aan Landbouwleven. “Er is de administratie met vergunningen, keuringen, toelatingen en controles van FAVV en documenten allerhande. Er is het organisatorische met personeel, transport, opslag, verpakkingen en ontwerp … En er is het financiële met prijsberekeningen en investeringen en risico’s: een extra belegen kaasbol die twee jaar rijpt brengt ook twee jaar nog niets op, terwijl je welk kosten maakt.”
“Voor de smaak letten we op de voeding van de koeien”, zegt dochter Sofie in hetzelfde interview. “Als een paar melkveehouders hun koeien aardappelschillen voederen, merken ze dat in de melkerij nauwelijks. Als wij dat doen, op bedrijfsniveau, merken we dat meteen in de smaak van onze producten. Onze koeien krijgen vooral gras en maïs van de eigen akkers en maar weinig samengestelde voeders. Lijnzaadschilfers maken de boter en de kaas wat zachter en geler, maar wij gebruiken geen enkele kleurstof.”
Voor bioproducten is de oppervlakte naar eigen zeggen te klein voor bijna honderd holsteinkoeien, maar Baliehof heeft wel oog voor voedselgevoeligheid en biedt ook lactosevrije producten aan.